Laz Böreği :
Malzemeler : 10 Adet yufka, 4 adet yumurta, 8 su bardağı süt, 2 paket vanilya, 3 su bardağı kıyılmış fındık içi, 5 su bardağı toz şeker, 2 paket buğday nişastası, 5 çay bardağı eritilmiş tereyağı, 1 su bardağı su.
Şerbet Malzemeleri : 5 su bardağı su, 5 su bardağı toz şeker, ½ limon suyu.
Yapılışı :
Kara Lahana :
Malzemeler : 2 bağ kara lahana, 2 soğan, 2 kaşık tereyağı, 2 su bardağı kaynar su, tuz, 1 kibrit kutusu kadar iç yağı, bir miktar sivri biber ve acı biber, 1 kase barbunya fasulye.
Yapılışı :
Mısır Ekmeği :
Malzemeler : 2 su bardağı mısır unu, 2 su bardağı su, tuz.
Yapılışı :
Muhlama :
Malzemeler :
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1,5 su bardağı rendelenmiş dil peyniri, bir tatlı kaşığı tulum peyniri, 1 tatlı kaşığı mısır unu, 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 kahve fincan su.
Yapılışı :
NOT : Muhlama sade kaşar peynirinden de olur ve mısır yerine buğday unu da koya bilirsiniz un koymadığınız zaman yumurta ile de olur.
Hamsili İçli Tava :
Malzemeler : 1 kg hamsi,1/2 kg pirinç, 3 baş soğan, 2 kahve fincanı kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1,5 kahve fincanı çam fıstığı, 1 su bardağı ayçiçeği yağı, tuz, 300 gr tereyağı.
Yapılışı :
Hamsi Tava :
Malzemeler: 1 kg hamsi, ½ kg pirinç,3 baş orta boy soğan , 2 kahve fincanı kuş üzümü,1 tatlı kaşığı karabiber, 1,5 kahve fincanı çamfıstığı, 1 su bardağı ayçiçeği yağı, yeteri kadar tuz, 300 gr. tereyağı
Yapılışı :
1. İnce ince doğranmış soğanlar ½ su bardağı zeytin yağında pembeleşinceye kadar kavrulur. İyice yıkanmış ve süzülmüş pirinç çamfıstığı ile birlikte soğanın içine katılır. 2-3 dakika kavrulduktan sonra 3 su bardağı sıcak su ve yağ katılır. Tencerenin kapağı örtülerek pilav pişirilir.
2. Diğer tarafta hamsiler kılçıklarından ayrılarak fileto haline getirilir.
3. Hamsilerin yarısı tavaya 1 sıra dizilir. Pişen ve henüz dinlendirilmemiş durumdaki pilava kuşüzümü katıldıktan sonra pilav hamsilerin üstüne boşaltılır.
4. Pilavın üstüne kalan hamsiler dizildikten sonra çok hafif ateşte alt üst edilerek kızartılır.
5. Sonra ters çevrilerek servis tabağına boşaltılır ve sıcak servis yapılır.
Hamsi Köftesi :
Malzemeler : 1 kg hamsi, 1 su bardağı ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 demet maydanoz, 1 kaşık un, kızartmak için sıvıyağ, tuz, karabiber.
Yapılışı:
Hamsili Pilav:
Malzemeler : ½ kg. kılçığı ayıklanmış hamsi, 2 bas soğan, 1 paket margarin, 4,5 su bardağı pirinç, 4 dolma fıstığı, 2 yemek kasığı kus uzumu, 4 su bardağı su, tuz.
Yapılışı:
1. Dolma fıstığını yağda kavurun. Kus uzumu ilave edin. Soğanları ince ince doğradıktan sonra yağda kavurun. 4 bardak suyu ilave edin.
2. Su kaynadıktan sonra pirinci ilave edin. Pirinç piştikten sonra bir tepsiye bir kat hamsi dizin. Tepsiye dizdiğiniz hamsilerin üzerine pişirdiğiniz pilavı yayın.
3. Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizdikten sonra fırında pişirin. Hamsiler kızardıktan sonra fırından alın. Servis yapın.
Hamsili Ekmek :
Malzemeler : 1 bağ pazı, 2 bağ taze soğan, 1 bağ taze nane, 1 kilo hamsi, 8 su bardağı mısır unu, tuz
Yapılışı :
1. Hamsilerin kılcıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın.
2. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun.
3. Hazırladığınız hamuru tepsiye koyarak fırında pişirin.
Palamut Fırında :
Malzemeler : 2 adet palamut, 4 adet büyük domates, 1 bas soğan, 3 çorba kasığı zeytinyağı, 1 limon, tuz Karabiber.
Yapılışı :
1-Balıklar temizlenir. İyice yıkandıktan sonra balıktan ikişer fileto çıkarılır.
2- Zeytinyağıyla yağlanmış tepsiye balık filetoları içleri yukarı gelecek biçimde yerleştirilir.
3-Tuz ve karabiber serpildikten sonra rendelenmiş ve sıkılarak suyu alınmış soğan üstüne yayılır.
3 Dilimlenmiş domatesleri de balıkların üstüne ve çevresine yaydıktan sonra, çeşitli biçimlerde kesilmiş limon dilimleriyle süslenir.
4- Kalan zeytinyağı da gezdirilerek dökülür ve tepsi orta ısılı fırına sürülür.
5- Balıklar pisince fırından çıkarılır ve servis yapılır.
Fasulye Turşusu :
Malzemeler : 3 kg' lık bir kavanoz, 2 kg taze fasulye, 4 adet yeşil sivribiber, 4 diş sarımsak, 1 su bardağı kaya tuzu, 4 su bardağı su, 1 çay bardağı sirke.
Yapılışı :
1. 2 kg taze fasulyeyi yıkayıp, ayıklayın. Biraz su ilave ederek çok hafif haşlayın.
2. Tencereden alıp, suyunu süzdükten sonra soğutun
3. 3 kg' lık kavanozun içine önce fasulyelerin bir kısmını yerleştirin. Aralarına 1 adet sivribiber ve 1 diş sarımsak koyun. Tekrar fasulye yerleştirin. Bu şekilde dizerek malzemeleri bitirin.
4. 4 su bardağı suyun içinde 1 su bardağı kaya tuzunu eritin. 1 çay bardağı sirkeyi de karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı tursunun üzerine dökün.
5. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Serin bir yerde 10-15 gün bekletin. Daha sonra kavanozu açıp, tursuyu tüketebilirsiniz.
bilgiler www.lazland.com sitesinden alıntıdır.